MBT Biológia - www.mbt-biologia.hu - info@mbt-biologia.hu | nyomtatta: vendég


Főoldal Tudományra új kullancsfaj került elő a hazai barlangokból

Tudományra új kullancsfaj került elő a hazai barlangokból

Közzétette: Mecsnóber Melinda 2014. 09. 22. Olvasottság:9788

denevérkullancs, barlang, Ixodes ariadnae, Pilis, Leány-barlang

A pilisi Ariadne-barlangrendszerről kapta a nevét az a denevéreken élősködő kullancsfaj, melyet a közelmúltban Dr. Hornok Sándor (Szent István Egyetem Állatorvos-tudományi Kar Parazitológiai és Állattani Tanszék) vezetésével széleskörű együttműködés eredményeként fedezett fel egy hazai kutatócsoport. A munkában a Magyar Természettudományi Múzeum Állattárának zoológusai is közreműködtek.

1. kép: A hazai barlangjainkban közönséges, hosszú lábú Ixodes vespertilionis (Fotó: Lerner Balázs)

1. kép: A hazai barlangjainkban közönséges, hosszú lábú Ixodes vespertilionis (Fotó: Lerner Balázs)

Európában két denevéreken élősködő kullancsfajról volt eddig tudomásunk. Az Ixodes vespertilionis (Koch, 1844) (1. kép) széles elterjedési- és gazdakörrel rendelkezik. A hosszú lábú, denevér lakta barlangok faláról is gyűjthető kullancsfaj a Bartonella kórokozó baktérium fajok hordozója, s akár embereken is élősködhet.


Az Ixodes simplex (Neumann 1906) leginkább gazdaállatáról gyűjthető, mely a legtöbb esetben a hosszúszárnyú denevér (Miniopterus schreibersii (Kuhl 1817)). A ritka kullancsfajnak csak néhány magyarországi adata ismert.

Az I. vespertilionis tér-idő dinamikájának vizsgálata és a ritka I. simplex elterjedésének kutatása során a szakembereknek feltűnt, hogy a több mint 500 gyűjtött példány között akadnak olyanok, melyek alaktanilag mindkét fajtól több karakter tekintetében eltérnek. Az erősen konzervatív, a rokonfajok közötti kapcsolatok kimutatására alkalmas citokróm-oxidáz I (COI) gén 700 bázispárnyi szakaszának analízise megerősítette azt a feltevést, hogy eddig ismeretlen kullancsfajt sikerült felfedezni. Az eltérés mértéke az I. vespertilionis fajtól 12%, míg az I. simplex fajtól 14% volt. A tudományra új kullancsfaj neve Ixodes ariadnae Hornok 2014 (2. és 3. kép). A fajleírás alapjául szolgáló példány (holotípus) a pilisi Ariadne-barlangrendszerhez tartozó Leány-barlang egyik denevér lakta termének faláról gyűjtve került elő. További szabadon talált egyedeket azonosítottak a Legény-barlangból. Az új kullancsfaj nimfadenevér (Myotis alcathoae), hegyesorrú denevér (Myotis blythii) és barna hosszúfülű denevér (Plecotus auritus) egyedeken élősködve is előfordult. Érdekes, hogy az I. ariadnae hím egyedei egyelőre ismeretlenek, a gyűjtések során csak vérszívott nőstények, nimfák és lárvák kerültek elő.

Az I. ariadne fajról készült leírás a Parasites and Vectors című folyóiratban olvasható.
https://docs.google.com/file/d/0B3ckKR5kBNzmVG10N0I0OTBSSzg/edit
2. kép: Ixodes ariadnae (fotó: Hornok Sándor)

3. kép: Pásztázó elektronmikroszkópos (SEM) felvétel az I. ariadnae szájszervéről és palpusáról (dorsalis nézet, skála: 0,5 mm, Fotó: Kontschán Jenő)


A felfedezésről szóló előadást az MBT Állattani Szakosztályának októberi ülésén, október 1-én 16 órakor hallgathatják meg az érdeklődők Dr. Hornok Sándor előadásában az ELTE-TTK Északi Tömbjének 0.100A sz. termében.

A kutatásban az MTA ATK Növényvédelmi Intézete, az Ariadne Karszt- és Barlangkutató Egyesület, a Debreceni Egyetem Evolúciós Állattani és Humánbiológiai Tanszéke, a Magyar Karszt- és Barlangkutató Társulat, a Szent István Egyetem Állattani és Ökológia Tanszéke, valamint a Kolozsvári Agrártudományi és Állatorvosi Egyetem munkatársai is részt vettek.

Írta: Angyal Dorottya
Fotók: Hornok Sándor, Kontschán Jenő, Lerner Balázs


A(z) Állattani hírek rovat összes cikke:

2022. 07. 31. Meghívó: Az eurázsiai hód Magyarországon egykor és most

2021. 11. 26. MEGHÍVÓ

2021. 11. 15. MEGHÍVÓ

2021. 11. 15. MEGHÍVÓ

2021. 11. 07. MEGHÍVÓ

2021. 02. 19. Gyászhír: Merkl Ottó

2020. 12. 18. ÁSZ Hírlevél

2020. 12. 17. Az év rovara 2021-ben: a kacsafarkú szender

2020. 12. 17. I. Debreceni Alkalmazott Rovartani Konferencia

2020. 10. 20. Dr. Nosek János búcsúztató

Ideart Az oldal 83 ms alatt készült el. Felhasználó: vendég